Bár a Steviát és az abból készült kivonatokat mint étrend-kiegészítőt már jó pár éve fogyaszthatják Európa legtöbb országában is, az európai élelmiszeripar számára eddig teljesen elérhetetlen volt, mivel édesítőszerként nem lehetett felhasználni. A Stevia Rebaudiana növény leveleiből kinyert fehér színű por állagú kivonat édesítőereje akár 400-szorosa is lehet a cukorénak, ezzel a ma ismert legédesebb természetes eredetű édesítőszer. A növényben található nyolcféle steviol-glycoside mindegyike édes, viszont kalóriatartalmuk gyakorlatilag nulla, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják. Hosszú vajúdás után 2011 december közepén az Európai Bizottság zöld utat adott a steviol-glycoside-oknak, ezzel megnyitva a lehetőség az európai élelmiszeripar számára is a sokszor káros mesterséges édesítőszerek leváltására.
Steviol-glycoside, a természetes édesítőszer
- Post author:stevia
- Post published:2012. március 14. szerda
- Post category:Étel, ital