Steviol-glycoside, a természetes édesítőszer

  • Post author:
  • Post category:Étel, ital

Bár a Steviát és az abból készült kivonatokat mint étrend-kiegészítőt már jó pár éve fogyaszthatják Európa legtöbb országában is, az európai élelmiszeripar számára eddig teljesen elérhetetlen volt, mivel édesítőszerként nem lehetett felhasználni. A Stevia Rebaudiana növény leveleiből kinyert fehér színű por állagú kivonat édesítőereje akár 400-szorosa is lehet a cukorénak,  ezzel a ma ismert legédesebb természetes eredetű édesítőszer. A növényben található nyolcféle steviol-glycoside mindegyike édes, viszont kalóriatartalmuk gyakorlatilag nulla, így cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatják. Hosszú vajúdás után 2011 december közepén az Európai Bizottság zöld utat adott a steviol-glycoside-oknak,  ezzel megnyitva a lehetőség az európai élelmiszeripar számára is a sokszor káros mesterséges édesítőszerek leváltására.