Süllyesztett lámpák – ANRO spotlámpa webáruház

A lakás világítás kialakításakor elsősorban ki kell választanunk azokat a területeket, amelyek világítást igényelnek, majd ehhez a környezethez illeszkedve kell kiválasztani a lámpa stílusát, formáját. A világítótestek speciális formája a süllyeszthető lámpa, amely többnyire felületbe beépíthető világítótestet takar. A süllyeszthető lámpák előnye a diszkrét külalak, a rejtett megjelenés, illetve a helytakarékosság – e tulajdonságok révén leginkább a minimál és modern lakberendezési stílusok nagyszerű kiegészítői. Nappali, hálószoba, gyerekszoba, előszoba – folyosó megvilágítása céljából is alkalmazhatóak, közületek részére pedig rendelkezésre állnak nagyobb teljesítményű, nagyobb méretű típusok is.

A fellelhető lámpatesteket több kategória szerint is el tudjuk különíteni, leginkább azonban felszerelési helye, funkciója, valamint külső megjelenése fogja döntésünket megalapozni. A lényeg, hogy betöltse azt a feladatot, amelyre szántuk, elnyerje tetszésünket és egyúttal illeszkedjen a térbe is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a beépítés jellege, a vízvédelmi fokozat és a fényforrás szempontjából milyen süllyesztett lámpatesteket találhatunk a kereskedelemben, ezzel némileg könnyítve a döntést.

Beépítési mód szerint

– Mennyezetbe süllyesztett lámpa:
A legszélesebb választékot a fővilágításhoz szükséges mennyezetbe építhető lámpák adják, ugyanakkor a beépíthető mennyezeti lámpa a fentieken túl dekorációs fényként is megjelenhet, gondoljunk a csillagos égbolt jellegű fénypontokra, ledes világító ablakokra.

Az esztétikus külsőn túl a hatékonyság is fontos, így a beépített világítótesteknek elegendő fényt kell szolgáltatniuk a helyiségben felmerülő igényekhez! Lakóingatlanokban és irodákban a kis teljesítményű LED spottal vagy halogén spot izzóval működtethető szpotlámpa kedvelt. Áruházakban, konferenciatermekben, iskolákban a plafonba építhető kompakt fénycsöves mélysugárzókat, fénycsöves armatúrákat részesítik előnyben, a kompakt fényforrások energiatakarékos volta miatt. Díszvilágításhoz, stúdiók világításához a nagy fényáramú, kiváló energiahasznosítású fémhalogén izzós világítótestek megfelelőek.

– Oldalfalba süllyeszthető lámpatestek:
A falba építhető lámpatestek elhelyezési magasságtól függően szolgálhatnak dekorációs vagy irányfény funkciót. Az oldalfali lámpák kaphatóak áttetsző vagy opálüveg búrával, lefelé terelt fénnyel, attól függően, hogy célunk a díszítés vagy a figyelemfelhívás. Ezeket a lámpatesteket általában folyosók, lépcsőházak falába vagy lépcső és közlekedő útvonal menti falakba építik, a célból, hogy megvilágítsa a járófelületet azelőtt, hogy a sötétben balesetet szenvednénk. Az oldalfali lámpák másik típusai díszvilágításhoz alkalmazhatóak, hiszen a különleges lámpatestekkel a megvalósítható fényhatás sem mindennapi.

Nézd meg ezt is:  Hívjon ön is lakberendezőt!

– Talajba süllyesztett lámpatestek:
A talajlámpák irányfényként, figyelemfelhívó fényként, közlekedési útvonalat jelző fényként VAGY dekorációs eszközként, kiemelő világításként kerülhetnek elhelyezésre. A burkolati világítótest az utak, lépcsők síkjába építendő, rendszerint lépésálló/taposásálló kivitelű vagy gépkocsival járható. Bejárók, feljárók, autóbehajtók, kocsibehajtók, kerti ösvények, teraszok, járdák, folyosók, lépcsők , beltéri helyiségek burkolatába építve jelzik az éjszakai útirányt a kertben, lakásban egyaránt. A LED diódával szerelt lámpatestek előnye, hogy működés közben kevés hőt termelnek, így a lámpatest nem melegszik át, akár mezítláb is járhatunk rajta.


Fényforrás jellege szerint

– világító LED diódával előre szerelt típusok: a lámpatestek SMD vagy DIP típusú ledekkel szerelten kerülnek le a gyártósorról. Sajnos a gyártók szerelőkészletet ezekhez a típusú lámpatestekhez még nem biztosítanak, így ezek meghibásodása esetén a javítás csak a gyártón keresztül lehetséges.
– a fényforrás cserélhető: előnye, hogy ha a lámpa elromlik, azt akár házilagosan is tudjuk „javítani”. Egyszerűen kitekerjük/kihúzzuk a benne lévő izzót és pótoljuk, mely leggyakrabban halogén fényforrást takar, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően már az energiatakarékos LED és kompakt fényforrásokkal is kompatibilis. Rendszerint E27, E14 menetes foglalatokkal, vagy GU10 bajonettzáras foglalattal szereltek a lámpatestek.

Nézd meg ezt is:  Lakásfelújítás támogatással!


Vízvédelem jellege szerint

– Az IP20-as lámpatestek beltéri felhasználást engednek, ide tartoznak pl. a fénycsöves mélysugárzó, beltéri spotlámpa. Egyes beépíthető spotlámpák IP20/IP44 jelzéssel kerülnek forgalomba, melyek fürdőszobai alkalmazásra hivatottak.
– Az IP44-54 lámpatestek fröccsenő víz ellen védettek, ezek már kültéren történő beépítéshez megfelelőek pl. lépcsővilágítók.
– Az IP66-67 védettségű lámpatestek erős vízsugárnak is ellenállnak pl. talajlámpák.
– Az IP68 védettségű lámpatestek a vízbe merítést is bírják, a beépíthető lámpák között a falba építhető medencelámpákat említhetnénk.

Webáruházunkban kültéri és beltéri lámpatestek, LED világítások, dekorációs és általános világítási kellékek nagy választékban megtalálhatóak.

Termékeinkről további információkat a www.anrodiszlec.hu oldalon vagy a 06-52-220-054 telefonszámon kaphat! (ANRO Épületdíszítés Kft.)