Ágybetét választás – mire figyeljünk?

A nyugodt alvás létfontosságú a szervezetünk számára, hiszen ezalatt piheni ki testünk a fizikai fáradalmakat, agyunk pedig a napközben felhalmozódó stresszt és feszültséget.  Egészségünket nagyban befolyásolja az alvás minősége és mennyisége. Naponta körülbelül 8 órát alszunk, életünknek pedig 1/3-át töltjük alvással. A jó alvás biztosítéka a megfelelő, személyre szabott fekvőhely, mely funkció szempontjából ágykeretből és ágybetétből áll.

A számunkra megfelelő ágybetét kiválasztása nem könnyű feladat. Érdemes személyesen elmenni az adott üzletbe, és kipróbálni az ágybetétet, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, hiszen egy ágybetét nem egy hétre szól, éveken keresztül is használhatjuk. Azonban van egy-két jó tanács, amit jól teszünk ha megfogadunk.

Ágybetétünk elsősorban legyen kényelmes, ne legyen se túl kemény, se túl puha. A kulcsszó a gerincoszlop tehermentesítése, mert a hát- , nyak-, derékfájást a gerinc kóros eldeformálódása okozza. Ez azt jelenti, hogy a test a teljes felületén dinamikusan alátámasztott, a gerincoszlop vízszintes helyzetben van, és a gerincünkre nem nehezedik teher.

Nézd meg ezt is:  A marcipán kedvelt a torták díszítésében

Ha az ágybetét túl kemény vagy éppenséggel túl puha akkor gerincünk meggörbül, deformálódik. Már a legkisebb gerinc deformitás kiválthat hát-, vagy gerincfájást, előidézhet nyakmerevséget, csipőizületi fájdalmat vagy keringési zavarokat. Ezért az optimális ágybetétnek dinamikus alátámasztást kell biztosítania, és folyamatosan támasztania kell a gerincoszlopot, így tehermentesítve azt.

Figyeljünk arra, hogy ágybetétet mindig személyre szabottan, a saját speciális igényeinknek megfelelően válasszuk ki!

Ha további tippeket szeretnél ágybetéted kiválasztásához, akkor kattints ide: ágybetét tippek!