Enyhe lefolyású vagy súlyos betegség a rotavírus fertőzés?

rotarix rota virus elleni vedooltasSokan hajlamosak legyinteni, ha a rotavírusról hallanak, mondván, hogy enyhe lefolyású az általa okozott betegség, nincs mitől tartani, minél előbb átesik rajta a gyermek, annál jobb. Igaz, hogy a rotavírus fertőzés esetenként enyhe lefolyású, azonban máskor súlyos lefolyást mutathat kiszáradással, jellemzően 3-8 napos lefolyással.

A rotavírus fertőzés tünetei. Mikor forduljanak orvoshoz?

A rotavírus fertőzés tünetei a hányás, a hasmenés és a hasfájás. Minél gyakoribb azonban a hasmenés vagy a hányás, annál nagyobb a folyadékveszteség, és persze sok ásványi anyag is távozik a szervezetből. Csakhogy kicsi gyerekek esetében mindezek pótlása meglehetősen nehézkes. Márpedig ha nem sikerül, kiszáradás léphet fel. Ennek tünete az acetonos lehelet, ha étvágytalan a gyermek vagy bágyadt, netán a szokásosnál kevesebbet pisil. Ilyenkor nincs helye a tétovázásnak, orvoshoz kell fordulni, s a rotavírus fertőzés kezelésének gyakran kórház a vége.

Rotarix (rotavírus elleni) védőoltás- Előzze meg a betegséget!

Mindez azonban megelőzhető, ha 6 és 24 hetes kor között a gyermek megkapja a Rotarix oltást, azaz a rotavírus elleni védőoltást. A két adagban, szájon át bevett vakcina elégséges védelmet biztosít a betegség súlyos formájával szemben, így elkerülhető, hogy a különböző szennyezett tárgyakról érintéssel vagy a levegővel belélegezett vírustól súlyos rotavírus fertőzés alakuljon ki.

Nézd meg ezt is:  A virágpor alkalmazása

Bővebb információ: http://www.rota.hu

 

Referencia:

Dennehy PH. Infect Dis Clin North Am. 2015 Dec;29(4):617-35.

http://www.nhs.uk/Conditions/Dehydration/Pages/Symptoms.aspx

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.

 

 

Ha mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, azonnal értesítse orvosát. Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!

Nézd meg ezt is:  Fogyasztó tabletta kúrák

 

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/ROT/0024/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016. 05.24.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. 05.24.

OGYÉI engedélyszám:OGYÉI/28520-2/2016