Asztali számítógép vagy notebook? Pro és kontra

Az informatika iránt érdeklődőket és a számítógépet vásárolni szándékozókat egy nagy kérdés izgatja általában: asztali számítógépet vagy notebookot vegyenek? A választ elsősorban az hozza meg, hogy ki mire akarja használni.

A notebookok nagy előnyre, hogy hordozhatók: veszünk egy biztonságos notebook táskát, és már visszük is, ahova akarjuk. Ennek megfelelően jóval kisebb a helyigénye is. A szükséges kiegészítőkkel együtt könnyen használható munkaállomássá lehet változtatni, nem kell hozzá masszív asztal, vagy hely a gépháznak. Sokan nem gondolnak bele, de a laptopoknak sokkal kisebb az energiafogyasztásuk: ezzel egyszerre környezetbarátok és költséghatékonyak. Egész nap bekapcsolva sem fogyaszt annyit, mint asztali társai.

És mégis, az asztali számítógép vásárlás mellé több érvet lehet felsorakoztatni. A teljesítményéhez képest arányaiban olcsóbb. Sokkal tovább tud működni, mert könnyebb benne cserélni az elromlott alkatrészeket, míg ez laptopokban nehezen megoldható. Az adatok nagyobb biztonságban vannak rajta, mert nem cipeljük magunkkal, és így a merevlemez nem kap akkora terhelést. A monitor akkora, amekkorát vásárolunk hozzá, azaz jóval nagyobb és szemkímélőbb, mint a hordozható társaké. A billentyűzetet 1-2 ezer forintért lecserélhetjük, míg, a laptopoknál ez hússzor annyiba kerül. A választás nem könnyű, de a számítástechnikai boltokban segítenek, hogy asztali, netán Dell vagy Acer laptopra essen a választás.