Konyhai pult ledes világítása

  • Post author:
  • Post category:Otthon

A konyhai pultvilágítás jól szemlélteti a led felhasználhatóságát. A konyhaszekrény aljára 90 db SMD lednyi szalag került felragasztásra, amely tökéletesen kielégíti a mosogatáshoz, egyéb műveletekhez szükséges fényigényt. Legnagyobb előnye, hogy nőként házilag is egyszerűen működésre tudtam bírni 🙂

Fotók: LED szalag konyhai alkalmazása

Előzmények

A kiinduló állapotról annyit, hogy lakótelepi konyhánk közel 8 éve esett át teljes felújításon. Habár nyáron rendeltük le a bútort, a konyhaszekrény csak decemberre készült el, amelynek beépítése a padlóburkolat csere után karácsonyig ki is tolódott. Ekkor szétszedtük és kicseréltük a lelakott konyhabútort, új gépeket vásároltunk, csempét rakattunk a szép piros linóleum helyére és kifestettünk. Az ünnepeket tehát már a megszépült lakással várhattuk!

Lakásunk központja a konyha

Lakásunk egyik legtöbbet használt helyisége (volt és maradt is) a konyha. Számos családi beszélgetés, tanulás, tévézés, sütés-főzés tanúja volt már, és mint minden sűrűn használt helyiségben itt is fontos a megfelelő fény. A fővilágításokhoz kettő darab 3 izzós mennyezeti spotlámpa lett felfúrva. A legtöbb konyhai munkálatot nem a középen lévő konyhaasztalon, hanem a konyhaszekrény alatti pulton végezzük. Ide azonban a hanyagság miatt 8 éve nem került fel világítótest, így csak vakláltunk, és igyekeztünk a mennyezeti lámpákat a felső szekrény alá irányítani (sikertelenül).

A felső szekrény alatti világítás nem most pattant ki a fejünkből. E célból a felső szekrényben azóta is kilóg egy 220V-os kábel, hogy majd veszünk egy szép lámpatestet és alkalomadtán ráköti a villanyszerelő. Valahogy erre az elmúlt években nem került sor, ám a világítás hiánya mindig is idegesített. Nőként komolyabb szerelési műveletbe nem akartam kezdeni, így csak halogattuk a dolgot. Ez odáig fajult, hogy időközben feltalálták a ledet 🙂

Nézd meg ezt is:  Könyv-könyvek.hu online könyváruház

A sokoldalú led szalag

Tehát megismerkedtem a LED szalaggal, ami tulajdonképpen egy lapos világító csík. Véletlenül került a kezembe, de ahogy megtudtam, hogy öntapadós, kétség sem volt bennem, hogy kipróbáljam a pult világításához. A konyhaszekrény aljára a faltól kifelé kb. 35 cm-re rögzítettem egy próba ledsort, ami kiváló fényt adott. Teljesen odáig voltam, hogy milyen jól megvilágítja a szekrény alatti fél méteres távolságot, egy baj volt, hogy az étkezőasztalnál ülők szemét kiveri a lefelé világító ledek fénye. (Nem jó, és nem is ajánlott belenézni.) A vakítás elkerülésére egy 1 centis (próbaképpen papír, véglegesen díszléc) profilt tettem a szalag elé, amely megakadályozta, hogy közvetlenül a ledekre láthassunk.

Kész vagyok!

A próbacsík után másfél méternyi szalagot és egy kis tápegységet vettem (össz: 3-4000 Ft), majd felragasztottam a polc aljára. Az eredmény nagyon meggyőző volt – végre fénybe borult a mosogató. A ledekből hidegfehér és melegfehér színű is kapható. Habár sokan a melegfehér színt ajánlották én mégis a hidegfehér mellett döntöttem, mert nagyobb fénye van és éberebben tart, mint a sárgás meleg fény. Már csak annyi dolgom maradt, hogy megcsodáljam a művet – a kb fél méter magas, 2 méter széles helyet nagyszerűen bevilágította. A sok apró lednek köszönhetően a fény mindenhol egyenletes és árnyékmentes. Sőt, a mennyezeti lámpákat lekapcsolva nagyszerű hangulatfény válik belőle, ami a laptopon pókerezéshez, evéshez, tévézéshez bőven elegendő.

Miért is jó a LED szalag? Ha valakinek gyorsan szüksége van valamilyen egyszerű kiegészítő fényre, akkor nagyon tudom ajánlani a ledeket.

  • elkészítése, beszerelése körülbelül negyed órát vett igénybe
  • energiatakarékos: fogyasztása kevesebb mint 8 watt
  • erős fényű, egyenletes megvilágítást ad
  • 12 voltról működik, nem áramütés veszélyes
  • hosszú élettartamú (30-50 ezer órát jósolnak)
  • alig melegszik, működés közben is meg lehet kézzel fogni
  • fel-le kapcsolgatás nem árt neki
  • fénye nem vibrál
  • kis helyen elfér
  • karbantartást alig igényel

Az ANRO Épületdíszítés Kft honlapján még több információt, egyéni felhasználási lehetőséget megismerhetünk. A LED szalagok kis méretüknek, hajlékonyságuknak köszönhetően széles körűen alkalmazható számos feladatra, amelyek közül a konyhai pultvilágítás csak egy a sok közül. A különböző egyszínű, valamint a távirányítóval szabályozható színváltós ledsorokkal lakásunk bármely zugát hangulatosabbá tehetjük!