Gyapjú ágynemű tippek

A gyapjú ágyneműk tökéletes komfortélményt, és nyugodt éjszakákat kínálnak, a szervezet regenerálódását is elősegítve. Az igazán jó minőségű gyapjú ágynemű kiválasztása nem könnyű, könnyen átejthetik, ha teljesen tájékozatlan a témában.

Tudta például, hogy a merinó juh gyapjából is kétféle minőségű ágyneműt készítenek? Az egy évesnél nem idősebb birka első nyírását nevezzük bárány gyapjúnak, mely puhább, finomabb tapintású, sűrűbb szerkezetű, mint az idős birka gyapja. A bárány gyapjú tehát nívósabb alapanyag, mint a birka, és akkor még nem is beszéltem a láma vagy kasmír gyapjúról…

Érzetre is nagy eltérés van a különböző sűrűségű gyapjú ágyneműk között. A tapasztalatok szerint az emberek azt a gyapjú ágyneműt érzik kiváló színvonalúnak, melynek egy négyzetméter felületén 550-600 gramm gyapjúszál lett feldolgozva, vagyis 550-600 g/m2 a sűrűsége. Az 500 g/m2 sűrűség a birka gyapjú ágyneműre jellemző inkább, míg a bárány, láma vagy kasmír gyapjú már 600 g/m2 sűrűséggel rendelkezik.

Nézd meg ezt is:  Mammográfia fájdalommentesen

De mielőtt ezekről érdeklődne, meg kell győződnie arról, hogy tényleg 100% gyapjúból készült ágyneművel van dolga. Perzseljen meg néhány gyapjúszálat, ha lassan elkezdenek izzani, miközben égett szőr szagot bocsátanak ki, akkor valóban igazi gyapjút tart a kezében. Ha azonban a szál elkezd összezsugorodni műanyag szagot árasztva, akkor már elkezdhet gyanakodni.