Magyar kártya

A magyar kártya kialakulása

Sajnos el kell keserítenem nacionalista honfitársainkat, ugyanis a magyar kártya nem hazánk szürkeállományának szüleménye. Amagyar kártya német nyelvterületről származik. Ugyanezen erősségű figurák találhatók meg a svájci kártyában is, azonban a színek jelölése eltér a hagyományos német kártyáétól.

Hazánkban az 1823-ban alapított Piatnik cég révén vállt imertté a kártyatípus ezen ága. A gyárat Piatnik Ferdinánd és fiai alapították Bécsben. Nem sokkal később Pesten, Győrött és Krakkóban is elindították a Piatnik kártyák termelését. Ez idő tájt a történelemből ismert személyiségek adták a kártyák ‘figuárit’. A Piatnik kártyáin Tell Vilmost, Fürst Waltert és Reding Itellt láthatjuk, de akkoriban sok más kisiparos kártyagyáros is megjelent saját kollekciójával.

Nézd meg ezt is:  játékok gyerekeknek

A magyar kártyákra jellemzően a magyar történelemből ismert személyiségek kerültek, azonban hiába volt népszerű a 48-as szabadságharcosokkal ellátott kártyapakli, az akkori rendszer nem engedélyezte hőseink arcképének felhasználását a játékiparban.

Mas erdekes kartya jatekok amit lehet jatszani interneten a Snapszer es a pasziánsz . Jo szorakozast minden kedves olvasonak.