A szauna típusai és hatásai

A szauna régen…

Főleg a hidegebb éghajlaton élő emberek és népcsoportok kezdték el használni a szauna ősét: egy ásott gödörbe fát tettek és meggyújtották. Megvárták míg csak a parázs marad meg és körbeülték. Hamarosan rájöttek, hogy egy egyszerű fa építménnyel sokkal tovább tartható meg a melege. Így ezeket a „tűzhelyeket” körbeépítették, a lakóépületek mellet külön házat kaptak ezek a meleg helyiségek is. Ide jártak melegedni, a vizes ruháikat itt szárították meg. Ezeknek  a szaunák még elég füstösek voltak, azonban a célnak már megfeleltek: segítettek az embereknek átvészelni a nagyobb hidegeket. Innen ered a füst szauna kifejezés is.

A szauna mai megjelenési formái

A technika fejlődésével megváltoztak ezeknek a berendezéseknek is az üzemeltetési szokásai. Ma már nem megszokott a fatüzelésű kályhák használata, sokkal elterjedtebb lett az elektromos energiával működő szauna kályhák. Sokkal kényelemesebb lett a használata, egy vezérlő egységen lehet beállítani a hőmérsékletet: mekkora hőfokra melegítse fel a szaunát.

A hagyományos finn szauna működési elve: magas hőmérséklet (80-90 fok)  és alacsony páratartalom (10% alatt). Így ebben a „száraz” melegben, ahogyan a test átmelegszik, a szervezet izzadással próbálja magát lehűteni. Így indul be az erőteljes izzadás. Ezt a magas hőmérsékletet csak nagyon alacsony páratartalom mellett lehet elviselni, ellentétben a gőzszaunákkal. Ott a magas páratartalom miatt jóval alacsonyabb hőmérsékletet szoktak beállítani, mivel az izzadást a gőz jelenléte indítja be.

A finn szauna hatásai

Jelentősen megnöveli a véráramlást, így a bőrbe jutó vér mennyisége is többszöröse lehet. A bőr regenerációja felgyorsul: szebb lesz a bőrünk. Mivel a szaunázást követő hideg fürdő gondoskodik a test hőmérsékletének csökkentéséről: edzi az ér falait. A hideg-meleg hatás pedig az immunrendszerre van jótékony hatással. Erősíti azt, télen ritkábban betegednek meg azok, akik rendszeresen használják a finn szaunát.

Nézd meg ezt is:  Szem.Guru

Figyelem!
A szauna használata szív vagy érrendszeri betegségekben szenvedők részére csak nagy körültekintéssel ajánlható, mivel a meleg megterheli a szervezetet!

Nem bírom a szauna magas hőmérsékletét, akkor hogyan használjam?

Ha Ön nem bírja a szauna magas hőmérsékletét, akkor is van megoldás: az infraszauna!

Az infraszauna jóval alacsonyabb hőmérsékleten működik (45-60 fok). Mégis jól meg lehet izzadni benne, amelynek ok az, hogy maga a működési mechanizmus eltér a hagyományos szaunáétól.

Az infraszaunában nem kályhát használnak, hanem – ahogyan a neve is mutatja  – infra paneleket. Ezek inra sugarakat állítanak elő, melyek behatolnak a bőr alsóbb rétegeibe és belülről melegítik fel a szöveteket. Maga a levegő nem, vagy csak kis mértékben melegszik fel. Így már jóval alacsonyabb hőmérsékleten megtörténik az izzadás!

Az infraszaunákat még a melegre érzékenyebb emberek is használhatják, ezért kímélő szaunának is szokták nevezni. Létezik kabinos, ülő  és fekvő kivitelben is! Több fűtőbetétet is kikerült a piacra: kerámia betétek talán a legrégebbiek. Ismert a lapsugárzós inra betétek is, mely igazán kis helyet foglalnak el, miközben egészen nagy felületen sugároznak. Németországban gyártanak fólia sugárzókat is, mely pár milliméter vastagságúak és egy szaunát teljes egészében körbe lehet építeni ezzel a fólia sugárzóval. Ezeket a fólia betéteket közvetlenül nem is láthatjuk, hiszen el szokták rejteni a fa lambériái mögé. Igazén érdekes az, hogy benézünk egy ilyen szaunába, érezzük a „melegét” miközben nem látunk semmiféle fűtőegységet sem.

Nézd meg ezt is:  G-OLDLake kültéri szauna

Az infraszauna hatásai megegyeznek a hagyományos finn szauna hatásaival, talán annyiban különbözik, hogy kíméletesebb és mélyebbről izzaszt. Alakformáló szalonokban narancsbőr eltüntetésére is használják, vagy algás testtekercselés kiegészítéseként is.

További információkat a szauna.net oldalon olvashat ahol több cégtől is kérhet árajánlatot egyedi építés szaunákra.