Napelem és napkollektor

A nap szinte kifogyhatatlan energiaforrása bolygónknak, mi mégsem élünk vele eléggé. Világunk energiafüggő, mi mégis a véges készletekben tudunk csak gondolkozni. A hagyományos, fosszilis energiaforrások szennyezik a környezetet, és a készletek csökkenésével egyre drágábbak lesznek. Ezzel szemben a napenergia ingyen van, és még jópár milliárd évig nem kell aggódnunk az intenzitása miatt. Ebben a blogbejegyzésben egy rövid összefoglaló olvasható a napenergia felhasználásáról, a napelem és a napkollektor alkalmazásáról.

Sokan még ma is könnyen összekeverik a napelemet és a napkollektort, pedig a kettő között óriási különbség van.

A napkollektor

A napkollektor a napsugárzás energiáját közvetlenül melegvíz előállítására használja fel. A leggyakoribb típusa a vákuumcsöves napkollektor, amelynek lényege, hogy egy dupla falu vákuumcsőben lévő folyadékot melegít fel a nap energiája, a vákuum a tökéletes hőszigetelést biztosítja. Az így felhevített folyadék, egy hőcserélőn keresztül adja át a hőt annak a víznek, amely már a közvetlen felhasználásra szánt. Ez lehet használati melegvíz, vagy fűtés kiegészítésére alkalmas melegvíz. A napkollektor nyáron a használati melegvízet egy egész család számára teljes egészében megtermeli, tavaszi és őszi időben pedig annak egy igen jelentős hányadát, így komoly megtakarítás érhető el napkollektor használatával.

Nézd meg ezt is:  Információk a napelemekről

A napelem

Amíg a napkollektor melegvizet állít elő, addig a napelem elektromos áramot. Itt a napsugárzás fotoelektromos hatását használják fel elektromos áram előállítására, amely tárolható akkumulátorban, vagy közvetlenül felhasználásra is alkalmas. Egy napelem rendszer igen jelentős mértékben járulhat hozzá egy család elektromos számlájának csökkentéséhez. Ha pedig az éppen elfogyasztott elektromos áram kisebb, mint a megtermelt, akkor az betáplálható a hálózatba, amit a jogszabályok értelmében a szolgáltató jóváír a számlán, további megtakarítást eredményezve ezzel.

Bővebb információkat olvashat a Bács-Zöldenergia Kft. honlapján: napkollektor, napelem

Mind a napkollektor, mind pedig a napelem egyszeri nagyobb beruházást jelent ugyan, azonban utána az ingyenes napenergia segítségével több éven keresztül jelentős megtakarítást eredményez. Már néhány év alatt megtérülhet a használata, onnantól pedig szinte ingyen van az általa megtermelt energia.